HAIDA GWAII HOSPITAL AND HEALTH CENTRE
XAAYDA GWAAY NGAAYSDLL NAAY

Haida Gwaii Hospital_WEB (1)

Haida Gwaii Hospital and Health Centre - Xaayda Gwaay Ngaaysdll Naay

Client / Northern Health

Location / Queen Charlotte Village, Canada

Completion / 2016

Architecture / Perkins + Will, KRA

Interior Design / KRA

Construction Management / Bouygues Building Canada

Photography / Shea Pollard


The Haida Gwaii Hospital and Health Centre – Xaayda Gwaay Ngaaysdll Naay was a joint venture between KRA and Perkins+Will. The new facility enables Northern Health to deliver client-focused healthcare services in a modernized environment that will improve outcomes for patients.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Haida Gwaii Hospital_WEB (5)

Program for this new hospital included 17 beds (eight acute care beds, eight residential care beds for clients with complex needs, and a labour/delivery/recovery suite), emergency services, oncology services, diagnostic imaging, laboratory, provision for public health, mental health, and addictions, and home and community care service, as well as local physician and emergency services, pharmacy, administrative offices, food services, and logistical services.

Haida Gwaii Hospital Progress_WEB (5)
Haida Gwaii Hospital Progress_WEB (3)
Haida Gwaii Hospital Progress_WEB (10)
Haida Gwaii Hospital Progress_WEB (11)
Haida Gwaii Hospital_WEB (4)

The new Haida Gwaii Hospital and Health Centre allows community members access to vital healthcare services on the islands allowing them to stay close to home. The hospital has the infrastructure to provide care to patients from giving birth to extended care for seniors.

Haida Gwaii Hospital_WEB (8)

The hospital features a new Home and Community Care House with eight residential beds for patients with complex needs, located on the second floor of the hospital looking out over the harbour across the street. Massive picture windows maximize views of the surrounding landscape while allowing for natural light.

Haida Gwaii Hospital_WEB (2)

The project was designed to be sensitive to the existing site, context, and community as well as incorporated the facilitation and integration of the local Indigenous people. This included a new Ceremony Room on site which was designed by local artisans to replicate a traditional long house.